Corc

ESCARABAT COMÚ DE LA FUSTA

(Corc dels mobles)

L’escarabat de la fusta comú pertany a la família dels Anobiidae. Destaca en aquesta família l’espècie de corc comú: Annobium Punctatum.El Annobium ataca gran quantitat de frondoses i coníferes, encara que si es tracta de fusta amb duramen, l’atac es produeix tan sols en la superfície o quan hi ha putrefacció incipient. Corren perill les fustes de construcció, mobles i obres d’art, especialment amb molta humitat i temperatures moderades. Aquests escarabats produeixen nombrosos orificis de sortida de forma rodona, d’1 a 2 mm de diàmetre i perforen la superfície de la fusta. Els conductes contenen pols i excrements.

L’escarabat adult mesura de 2,5 a 5 mm de llarg i és de color marró fosc, encara que també poden trobar-se més clars o més foscos. Està cobert amb una pelussa groguenca que no amaga les files de pics que hi ha a les ales. La característica més important d’aquest tipus d’escarabat és que el cap està encaputxat pel «protòrax» o pit. En major o menor grau, aquesta caputxa apareix també en tots els membres de la família dels Anobiidae així com en tots els membres de les famílies PTINIDAE (escarabats aranya) i BOSTRICHIDAE (Lyctus)

Cicle vital

L’ou

Cada femella Annobium fecundada posa l’ordre de 60 ous. El màxim possible són 80. Normalment posen a llocs petits, en esquerdes de fusta no polida, però de vegades poden ser trobats dins de forats vells. En quant a la seva forma, són com perles ovalades, que tot i això, poden deformar-se per introduir-se dins de les esquerdes.

La larva

La larva jove emergeix a les 5 setmanes, no de la part de dalt de l’ou sinó de la base, i immediatament comença a obrir-se camí a la fusta. Tot l’estat larval discorre en la fusta i dura menys de dos anys. La durada mitjana de l’estat larval és entre 3 i 4 anys. A l’exterior, el cicle vital és anual.

La pupa

A la primavera quan la larva madura, va foradant cap a fora, però en arribar justament sota la superfície construeix una càmera pupal de diàmetre una mica més gran que la galeria i allí es transforma en pupa o crisàlide. La pupa és de color cremós i s’assembla una mica al escarabat adult. Es poden veure totes les potes, ales i antenes, però estan protegides per una capa transparent. Només poden moure els últims segments de l’abdomen, però en unes sis a vuit setmanes la capa pupal es desprèn i sorgeix l’adult.

L’adult

Tot i que ha arribat a l’estat adult, roman un temps en repòs mentre el seu esquelet s’endureix i adquireix color marró característic. Després el escarabat va obrint-se camí cap a l’exterior i el forat que fa, d’uns 1.5 mm de diàmetre, rep el nom de «forat de fuga». L’estat d’adult dura unes 2 o 3 setmanes només. Durant aquest temps té lloc l’aparellament (de vegades al cap d’unes hores de la “fuga”), i després la femella posa els seus ous. És interessant, però, esmentar que les femelles romanen en els forats abans de l’aparellament i després. Durant l’acte d’aparellament la femella roman dins del forat però treu la punta del seu abdomen fora, mentre que el mascle se situa fora de la fusta.

Scroll al inicio