Xinxes Barcelona

Professionals al control de tota mena d’insectes, no permeti que les xinxes es converteixin en una plaga, traient-li el descans per la nit.

DESCRIPCIÓ

Cos de color cafè a vermell pàl·lid (si ha ingerit sang), l’adult mesura de 0.3 a 0.8cm de llargada amb cos ovalat i aplanat, les ales són vestigials i no funcionals, 3 parells de potes, 2 antenes curtes i fortes mandíbules. Les femelles tenen l’abdomen arrodonit, mentre que als mascles és punxegut. L’alimentació és a base de sang de mamífers que localitzen a través de la calor corporal a pocs centímetres de distancia.

De vegades es confonen amb paparres o paneroles. Les fases immadures, «nimfes,» s’assemblen a les adultes, però les nimfes són més petites i una mica més clares. Tot i que no poden volar, les xinxes de llit es mouen molt ràpidament pel terra, les parets, el sostre o altres superfícies. Les xinxes femelles posen els ous en àrees retirades, dipositant fins a cinc ous per dia i cinc-cents durant tota la vida. Els ous són molt petits, blanquinosos i difícils de veure sense augment. Cada ou mesura al voltant d’1 mm. En eclosionar, les nimfes (xinxes immadures) no són més gran que un cap d’agulla. Les nimfes poden sobreviure per mesos sense alimentar-se i els adults per més d’un any. Per això és poc probable que les infestacions disminueixin simplement per deixar l’habitatge desocupat.

BIOLOGIA

• Se’ls associa sempre amb els humans, tot i que s’han produït casos també d’atacs a animals domèstics com: gossos, vaques, ovelles, etc.

• La vida mitjana dels adults és de 6 a 19 mesos.

• Les xinxes adultes poden ingerir unes 7 vegades el seu pes en sang, la ingesta dura de 3 a 5 minuts.Posteriorment es retiren als seus amagatalls a digerir l’aliment i és on la femella posa de 2 a 5 ous diaris (a temperatures superiors als 10o), podent arribar a posar-ne entre 200 i 500 al llarg de la seva vida.

• Tant les nimfes com els adults necessiten sang per sobreviure i algun hoste a prop, Les nimfes tenen unes 5 mudes, necessiten ingerir sang abans de cada muda i el seu període nimfal dura entre 15 i 30 dies.

• Els ous que mesuren aproximadament 1 mm, eclosionen entre 1 a 2 setmanes després de la posta, la durada del cicle depèn de l’accés biològic (des de l’eclosió fins l’aparellament) sol durar de 4 a 9 setmanes.

• Les nimfes i els adults poden sobreviure llargs períodes sense aliment (de 80 a 140 dies aproximadament) i en condicions adverses.

• Sembla que les xinxes poden transmetre malalties com ara l’àntrax, el tifus o la febre groga, però actualment no hi ha unanimitat sobre aquest punt.

• De distribució mundial i activitat bàsicament nocturna.

HÀBITAT

Les xinxes, en general, busquen llocs foscos i protegits com ara: orificis, esquerdes, matalassos, potes dels llits, somiers, tapisseria de cadires, butaques, sofàs, darrere del paper de les parets, darrere de quadres, interior d’armaris, sota moquetes, plecs de cortines, interior d’aparells elèctrics, etc.

Les xinxes són transportades freqüentment com «passatgers» entre la roba dels hostes o dins d’embalatges.

Les xinxes adultes, poden desplaçar-se entre parets afectant habitacions contigües a l’habitació «focus». A part de les queixes dels clients, els símptomes externs són: Picades, faves i irritacions a la pell, fins i tot a vegades es poden donar reaccions asmàtiques. Els símptomes són conseqüència de reaccions al·lèrgiques a la saliva d’aquests insectes i varien d’unes persones a unes altres.

A les xinxes se les pot reconèixer també per la seva olor dolça característica (casos de forta infestació), a més de taques fecals o fins i tot de sang en llençols, coixins o a la roba.

Video La xinxa de llit perill silenciós

Scroll al inicio